App ‘Archeologica’ maakt archeologie toegankelijk voor breder publiek

[Nieuws]

Vanaf donderdag 22 november 2018 is de app ‘Archeologica’ gratis beschikbaar in de app store (Android en iOS). De app ‘Archeologica’ is ontwikkeld door Eaglescience, winnaar van de app-challenge Digging for Data van de provincie Zuid-Holland en Open State Foundation. Met deze app wil de provincie Zuid-Holland archeologie toegankelijk maken voor een breder publiek  en de bestaande archeologische datasets uitbreiden en verrijken. Het aanbieden van de app ‘Archeologica’ past in een van de uitgangspunten van de provincie om zoveel mogelijk informatie transparant en openbaar te maken. Op deze manier gaan we in Zuid-Holland slimmer om met data.

De objecten in de game zijn archeologische vondsten uit de schatkamer van de provincie Zuid-Holland. Door het spelen van het spel worden meer gegevens over de objecten verzameld waarmee de databases worden verrijkt en zo verder opengesteld kunnen worden. Hiermee wordt het publieksbereik van archeologische data vergroot.

Competitief spel
‘Archeologica’ is een competitief en educatief spel waarbij spelers worden uitgedaagd om archeologische vondsten aan kenmerken te koppelen. Het is een spel waarbij 2 teams spelenderwijs eigenschappen  koppelen aan archeologische objecten. Dit competitieve spel zorgt voor interactie. Het kan bestaande datasets uitbreiden en verrijken met waardevolle informatie. Slimme technieken zorgen ervoor dat het spel steeds uitgebreider wordt, zodat er nog meer specifieke data verzameld kan worden over de vondsten. Het spel zal onder meer op scholen gebruikt gaan worden.

‘Zuid-Holland is een rijk archeologisch gebied en archeologie vertelt veel over onze geschiedenis. Daarom beschermen wij ons archeologisch erfgoed en ontsluiten we archeologische kennis, zodat inwoners van de provincie ermee kennis kunnen maken en het kunnen beleven’, aldu s gedeputeerde Rik Janssen.

Foto: V.l.n.r. Mark Phlippeau (depotbeheerder PZH, Jeannette Baljeu (gedeputeerde transparante overheid), Rik Janssen (gedeputeerde Cultureel erfgoed), Bart Spee (projectleider Transparante en Open Provincie) en Marc Grootjen (winnaar app, directeur Eaglescience).

Transparante en open provincie
De provincie Zuid-Holland beschikt als overheidsorganisatie over grote hoeveelheden data. Zij verzamelt, analyseert en beheert deze gegevens bij het vervullen van haar publieke taak. De data die zij verzamelt en creëert behoort dan ook toe aan de samenleving.

‘De data en informatie die wij verzamelen en creëren willen wij op een juiste manier ontsluiten. De app-challenge met als product de ‘Archeologica’ app is hier een voorbeeld van’, aldus gedeputeerde Jeannette Baljeu.

De game is ook te openen via https://archeologica.eaglescience.nl/ (let op: niet via internet explorer).

Pitch Event

[Nieuws]

Tot en met 13 juni 2018 heeft iedereen de kans om een archeologie app-idee in te sturen. De 10 beste   […}

Doe mee met Digging for Data

[Nieuws]

Mark Phlippeau, archeologisch depotbeheerder van de provincie Zuid-Holland, en Loes Opgenhaffen, archeoloog aan de Universiteit van Amsterdam, leggen in de   […}Gemstone with a carving of two horses by a trough, Roman period. Foto van de Provincie Zuid-Holland
Gemstone with a carving of two horses by a trough, Roman period. Foto van de Provincie Zuid-Holland
Gemstone with a carving of a winged figure, Roman period. Foto van de Provincie Zuid-Holland