Een overzicht van alle databronnen

[Datablog]

De afgelopen weken zijn er datablogs gepubliceerd over de verschillende databronnen waar Digging for Data deelnemers gebruik van kunnen maken. In dit artikel volgt een overzicht van deze datablogs en de links naar de databronnen. Voor één van de databronnen, de opgravingsdocumentatie, hebben jullie een elektronische sleutel nodig om toegang te krijgen tot de data. Lees hieronder hoe jullie een sleutel kunnen aanvragen.

1. Opgravingsdocumentatie
Klik hier om de datablog te lezen over de databron opgravingsdocumentatie.
Toegang? De data zijn opgeslagen op een Azure storage account. Voor het downloaden van de data zijn twee dingen nodig. Ten eerste een sleutel, te verkrijgen op aanvraag via tom [at] openstate.eu en ten tweede de Microsoft Azure storage explorer.
Microsoft Azure storage explorer: Ga naar https://azure.microsoft.com/nl-nl/features/storage-explorer/, download de storage explorer geschikt voor jouw platform. Klik met rechtermuisknop op “Storage Accounts” zichtbaar in de linker kantlijn en klik “Connect to Azure storage..”. Kies voor “Use a connection string or a shared access signature URI” en klik op “Next”. Kies voor “Use a SAS URI” en plak de beschikbaar gestelde key in het URI venster. Klik op connect en de verbinding komt tot stand.

2. 3D objecten
Klik hier voor de datablog over de 3D objecten.
3D modellen bieden nieuwe mogelijkheden om informatie beschikbaar te stellen aan het publiek. Modellen die op Sketchfab worden gezet kun je vrij makkelijk hergebruiken. Al onze modellen zijn volledig te downloaden om er daarna mee te doen wat je maar wilt. Ze zijn ook vrij simpel te embedden in een webpagina en er is een API beschikbaar. Meer informatie vind je hier. Verder biedt Sketchfab ondersteuning voor VR en AR.

3. Archeologische objecten
Klik hier om de datablog over archeologische objecten te lezen.
In het Provinciaal Archeologisch Depot voor de bodemvondsten bewaart en beheert de provincie Zuid-Holland haar archeologische vondsten. Op dit moment zijn via een API zo’n 10.000 objecten uit Zuid-Holland beschikbaar. Wie niet direct aan de slag wil met de API, maar wel een indruk wil krijgen van de data, kan terecht op de website van het depot: http://archeologie.zuid-holland.nl/collectie. Op deze site kun je zoeken in de data en krijg je ook de foto te zien.

Archeologische big data

[Datablog]

We hebben het tot nu toe gehad over de de archeologische objecten en de 3D foto’s, maar er is nog   […}

Virtuele Archeologie

[Datablog]

Heb je wel eens met een VR bril naar een archeologisch object gekeken? Dat kan! Als Zuid-Holland hebben we de   […}

Welke data kan ik gebruiken?

[Datablog]

De provincie Zuid-Holland heeft drie soorten archeologische bronnen beschikbaar gesteld voor de Digging for Data app challenge.Gemstone with a carving of two horses by a trough, Roman period. Foto van de Provincie Zuid-Holland
Gemstone with a carving of two horses by a trough, Roman period. Foto van de Provincie Zuid-Holland
Gemstone with a carving of a winged figure, Roman period. Foto van de Provincie Zuid-Holland