Hoe leefden mensen vroeger bij jou in de buurt?

[Datablog]

Vraag jij je wel eens af hoe mensen vroeger leefden bij jou in de buurt? Met de data van de provincie kun je je hiervan een beeld vormen. Het provinciaal archeologisch depot heeft de taak om alle opgegraven vondsten uit de bodem te bewaren en beschikbaar te stellen. Op dit moment zijn via een API zo’n 10.000 objecten uit Zuid-Holland beschikbaar. Deze vondsten zijn uit heel Zuid-Holland, behalve een negental grotere gemeenten, die hebben hun eigen depot.

Het bestand met alle archeologische objecten geeft een redelijk compleet beeld, omdat iedereen wettelijk verplicht is opgravingen te doen als er een vermoeden is dat er archeologische vondsten in de grond zitten. Daarbij is er de verplichting voor de opgravende bedrijven om de gevonden objecten en de bijbehorende documentatie aan te leveren bij het depot.

Wie niet direct aan de slag wil met de API, maar wel een indruk wil krijgen van de data, kan terecht op de website van het depot: http://archeologie.zuid-holland.nl/collectie . Op deze site kun je zoeken in de data en krijg je ook de foto te zien.

Je ziet informatie over de vindplaats, wat voor object het is, de materiaalsoort, wie het heeft opgegraven maar natuurlijk ook uit welke periode het object dateert. Wat ook interessant is dat je kunt zien of het object beschikbaar is voor bruikleen of nu ergens in bruikleen is.

Wat zou je nu met deze informatie kunnen doen? Vorig jaar hebben we een aantal studenten met deze data laten experimenteren. Zij kwamen met een concept wat op Pokémon Go lijkt. Je wandelt met je telefoon door Zuid-Holland en je krijgt een melding als er een vondstlocatie in de buurt van jouw locatie is. Je kunt punten verdienen als je de locaties bezoekt en bonuspunten als je alle objecten uit een periode bezocht hebt. Een mooi idee om jongeren in aanraking te laten komen met Archeologie.

Andere studenten hadden een concept waarbij ze middeleeuwse verhalen koppelen aan objecten uit de collectie. Zo is er nu bijvoorbeeld een tentoonstelling over het ontstaan van Holland (1000-1300). Welke objecten zijn er eigenlijk uit die periode en zijn die aan een specifiek verhaal uit die periode te koppelen?

Een overzicht van alle databronnen

[Datablog]

De afgelopen weken zijn er datablogs gepubliceerd over de verschillende databronnen waar Digging for Data deelnemers gebruik van kunnen maken.   […}

Archeologische big data

[Datablog]

We hebben het tot nu toe gehad over de de archeologische objecten en de 3D foto’s, maar er is nog   […}

Virtuele Archeologie

[Datablog]

Heb je wel eens met een VR bril naar een archeologisch object gekeken? Dat kan! Als Zuid-Holland hebben we de   […}

Welke data kan ik gebruiken?

[Datablog]

De provincie Zuid-Holland heeft drie soorten archeologische bronnen beschikbaar gesteld voor de Digging for Data app challenge.Gemstone with a carving of two horses by a trough, Roman period. Foto van de Provincie Zuid-Holland
Gemstone with a carving of two horses by a trough, Roman period. Foto van de Provincie Zuid-Holland
Gemstone with a carving of a winged figure, Roman period. Foto van de Provincie Zuid-Holland