Virtuele Archeologie

[Datablog]

Heb je wel eens met een VR bril naar een archeologisch object gekeken? Dat kan! Als Zuid-Holland hebben we de 30 mooiste en meest bijzondere objecten laten fotograferen om ze in 3D tot leven te laten komen. Een belangrijk deel van deze objecten is in permanente bruikleen bij het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden of wordt tentoongesteld in het Archeologiehuis bij het Archeon. De bijzonderheid kan zijn dat het een unieke of bijzondere vondst is voor Nederland, zoals deze sierschijf. Veel pre-historische vondsten uit Zuid-Holland zijn uniek voor Nederland. Vanwege de goede conservering in de veengronden is er hier meer bewaard gebleven, zoals deze beitel van een gewei. Ook bijzonder is een complete leren schoen: vergankelijk materiaal wat niet vaak compleet wordt teruggevonden.

3D modellen bieden nieuwe mogelijkheden om informatie beschikbaar te stellen aan het publiek. Het Allard Pierson museum heeft bijvoorbeeld een Egyptisch masker met annotaties verrijkt. Dit is ook mogelijk met onze voorwerpen als je ze combineert met andere bronnen of gebruik maakt van de kennis van experts.

De voorwerpen worden gedeeld via de website www.sketchfab.com. Dit is de site voor het delen van al je 3D modellen. Op deze site zijn veel archeologische modellen van allerlei bronnen te vinden. Het al eerder genoemde Allard Pierson museum, Het Rijkmuseum voor Oudheden, maar ook de gemeente Den Haag deelt voorwerpen via Sketchfab. De populairste en uitgebreidste collecte heeft het British museum met o.a. de beroemde steen van Rosetta als open data!

Modellen die op Sketchfab worden gezet kun je vrij makkelijk hergebruiken. Al onze modellen zijn volledig te downloaden om er daarna mee te doen wat je maar wilt. Ze zijn ook vrij simpel te embedden in een webpagina en er is een API beschikbaar. Meer informatie vind je hier. Verder biedt Sketchfab ondersteuning voor VR en AR. Dat biedt allerlei nieuwe manieren om naar een voorwerp te kijken. Via de app van Sketchfab kun je dit nu al vrij makkelijk zelf doen. Kijk er eens naar en laat je inspireren door de mogelijkheden van de virtuele wereld.Gemstone with a carving of two horses by a trough, Roman period. Foto van de Provincie Zuid-Holland
Gemstone with a carving of two horses by a trough, Roman period. Foto van de Provincie Zuid-Holland
Gemstone with a carving of a winged figure, Roman period. Foto van de Provincie Zuid-Holland